Na vybraných základných školách pilotne testujú piatakov

20.10.2012 Bratislava

Bratislava 20. októbra (TASR) – Od začiatku tohto týždňa prebieha na vybraných základných školách pilotné testovanie piatakov. Do decembra prejde overovaním vedomostí dovedna takmer 2300 žiakov zo 70 základných škôl. Z tohto počtu bude asi 560 žiakov z 13 škôl s vyučovacím jazykom maďarským.

Piataci budú testy písať z matematiky, slovenského jazyka a literatúry, na maďarských školách zas z maďarského jazyka a literatúry a zo slovenčiny. Riaditeľka Národného ústavu certifikovaných meraní vzdelávania (NÚCEM) Romana Kanovská hovorí, že do testovania zapojili mestské, dedinské, slovenské i národnostné školy.

Žiaci si majú vyskúšať spôsob testovania

Prvé celoplošné monitorovanie piatakov, výsledky ktorého budú záväzné, by sa malo uskutočniť v roku 2015. „Celoplošnému zavedeniu budú predchádzať tri ročníky postupnej prípravy. V rokoch 2012 a 2013 budeme overovať predovšetkým kvalitu testov a pripravovať logistické procesy na školách. V roku 2014 plánujeme generálnu skúšku Testovania 5, ktorá sa už uskutoční na všetkých školách, pričom výsledky žiakov budú ešte nezáväzné,“ spresnila Kanovská.

Počas generálnej skúšky podľa nej pôjde najmä o to, aby si všetci žiaci vyskúšali spôsob testovania a jeho organizáciu. Ak bude generálna skúška úspešná, od roku 2015 NÚCEM plánuje zaviesť celoslovenské Testovanie 5 ako súčasť monitorovania vedomostí a zručností žiakov po ukončení prvého stupňa vzdelávania na základných školách.

V septembri až novembri tohto roka a tiež v januári a februári 2013 NÚCEM overí na vybraných školách aj kvalitu a časovú náročnosť úloh pripravených na deviatacky monitor. „Na základe pilotného testu sa ukáže, či úlohy alebo testy treba upraviť a v akom rozsahu. Až po úpravách sa pilotné úlohy môžu dostať do 'ostrého' testu,“ uviedla riaditeľka ústavu, ktorý testovanie zastrešuje. Celoslovenské monitorovanie deviatakov sa tento školský rok uskutoční 13. marca 2013.
 

Vyberte región